Κοπιμισμός… η θρησκεία των πειρατών του διαδικτύου!!

Το Ctrlc και το Ctrlv είναι θρησκευτικά σύμβολα πλέον στη Σουηδία. Όχι για όλους τους πολίτες της χώρας αλλά για τους κοπιμιστές, υπερασπιστές της μουσικής και κινηματογραφικής πειρατείας, που είδαν την εκκλησία τους να αναγνωρίζεται επίσημα από το Σουηδικό κράτος. Ποιο είναι «το πιστεύω» αυτής της πρωτότυπης θρησκευτικής ομάδας; Η πληροφορία είναι ιερή και η αντιγραφή(το όνομα τους προέρχεται από τη λέξη Kopiera, αντιγραφή στα Σουηδικά) δεν είναι κλοπή.

Σκοπός των κοπιμιστών είναι ένας: να διαδώσουν το ελεύθερο μοίρασμα των αρχείων σε όσους το δυνατόν περισσότερους συμπατριώτες τους. Η εκκλησία  τους δημιουργήθηκε ουσιαστικά  για να προστατέψει όλους όσους προσπαθούν να κατεβάσουν αρχεία χωρίς καμία χρέωση. Ο καλύτερος τρόπος για να κατεβάσει κάποιος αρχεία χωρίς να έχει νομικές συνέπειες είναι να γίνει μέλος της εκκλησίας των κοπιμιστών. Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη τελετή μύησης, μόνο μια εγγραφή στον ιστότοπο της εκκλησίας.

Στη Σουηδία υπάρχει μια μεγάλη αντιπαράθεση για τη στάση που πρέπει να κρατήσει το κράτος απέναντι στην πειρατεία. Οι υποστηρικτές της πειρατείας στη χώρα φαίνεται ότι έχουν αυξήσει την επιρροή τους στη κοινωνία τα τελευταία χρόνια.  Το Κόμμα των Πειρατών με πολύ μικρή πολιτική απήχηση το 2006 πρώτο χρόνο λειτουργίας του, έλαβε το 7% των ψήφων στις Ευρωεκλογές του 2009.

Η στάση του σουηδικού κράτους απέναντι στην πειρατεία και τους υποστηρικτές της είναι μάλλον αντιφατική. Σήμερα αναγνωρίζεται επίσημα η εκκλησία των κοπιμιστών ως θρησκευτική οντότητα, ενώ τρία χρόνια πριν τα σουηδικά δικαστήρια καταδίκαζαν σε πρόστιμο και φυλάκιση τον αρχηγό του Κόμματος των Πειρατών.

Πηγή: www.flowmagazine.gr

This entry was posted in Αναδημοσιεύσεις, Ζωή, Κόσμος, Κινήματα - Ακτιβισμός and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s