Σύμφωνο ACTA για το διαδίκτυο: Τελετή υπογραφών…

UPDATE 27/1/12: Πλέον, στο τέλος της ανάρτησης έχουν τοποθετηθεί σύνδεσμοι-λινκ προς βίντεο ή σάιτ με ομιλίες σχετικά με τα νομοσχέδια για το διαδίκτυο και το πως θα διακινούνται-ανταλλάσσονται οι διάφορες πληροφορίες (SOPA/PIPA/ACTA)

[Αναδημοσίευση] [Μετάφραση] 

από το BBC-News (Europe) ”Thousands march in Poland over Acta internet treaty”

(σημ: ACTA = Anti Counterfeiting Trading Agreement, Σύμφωνο ενάντια στην ανταλλαγή πλαστών προϊόντων, δείτε και προηγούμενο ποστ)

Πορεία χιλιάδων ανθρώπων στην Πολωνία για το Σύμφωνο ACTA που αφορά στο διαδίκτυο

Πορεία χιλιάδων ανθρώπων στην Πολωνία για το
Σύμφωνο ACTA που αφορά στο διαδίκτυο

 

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι διαμαρτυρόμενοι θα μπορέσουν να εκφράσουν την άποψή τους, πριν κυρωθεί το Σύμφωνο στην Πολωνία.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Πολωνίας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην υπογραφή ενός διεθνούς Συμφώνου, το οποίο σύμφωνα με ακτιβιστές ισοδυναμεί με λογοκρισία στο διαδίκτυο.

Ο Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τάσκ δηλώνει ότι η κυβέρνησή του θα υπογράψει την Πέμπτη, το “Σύμφωνο  Ενάντια στην Ανταλλαγή Πλαστών Προϊόντων”. Το Σύμφωνο, γνωστό και σαν ACTA, στοχεύει στην καθιέρωση διεθνών προτύπων ώστε να επιβληθούν τα πνευματικά δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Αλλά οι επικριτές λένε ότι μπορεί να περιορίσει την ελευθερία έκφρασης και κυβερνητικοί ιστότοποι έχουν χακαριστεί για λόγους διαμαρτυρίας (σ.μ.: χακάρισμα στο διαδίκτυο είναι η ηλεκτρονική παραβίαση και η ανάληψη ελέγχου μέρους ή και ολόκληρου του σάιτ) .

Αρκετές πορείες έλαβαν χώρα σε πόλεις σε όλη την Πολωνία την Τετάρτη, αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στη Βαρσοβία, Adam Easton. Πλήθη κυρίως νεαρών ατόμων κρατούσαν σημαίες με σλόγκαν όπως “όχι στη λογοκρισία” και “ελεύθερο διαδίκτυο”.

Αφού συγκλήθηκε ένα ειδικό κυβερνητικό συμβούλιο για να συζητηθεί το θέμα, ο κ. Τασκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δε θα υπέκυπτε στους εκβιασμούς των αντιπάλων του Συμφώνου. Δήλωσε επίσης, ότι θα υπάρξει επαρκής χρόνος για δημόσια συζήτηση περί του Συμφώνου, πριν κυρωθεί από την Πολωνική βουλή.

Μέχρι στιγμής, το Σύμφωνο έχει υπογραφεί από τις εξής χώρες: ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Σινγκαπούρη και Νότιος Κορέα. Η Πολωνία αναμένεται να την υπογράψει στο Τόκυο την Πέμπτη.

Το Σύμφωνο ACTA έχει ομοιότητες με το αμερικανικό νομοσχέδιο για την “καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας” (SOPA-Stop Online Piracy Act), το οποίο οι νομοθέτες στις ΗΠΑ παραμέρισαν την περασμένη εβδομάδα, κατόπιν της διαμαρτυρίας από τη Wikipedia και το Google, που έκαναν μπλακ-άουτ (έθεσαν εκτός λειτουργίας) ή εν μέρει συσκότισαν τις ιστοσελίδες τους για μια ημέρα.

========= (τέλος μετάφρασης και άρθρου) =========

Το “La Quadrature du net” αναφέρει ότι σήμερα υπέγραψαν 22 μέλη της ΕΕ το Σύμφωνο ACTA στην Ιαπωνία.

Και παραπέμπει στη σελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας http://www.mofa.go.jp/policy/economy/i_property/acta1201.html¨

Η ανακοίνωση εκεί αναφέρει τα εξής:

January 26, 2012

Signing Ceremony of the EU for the Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA)//Τελετή υπογραφής του Συμφώνου ACTA από την ΕΕ.

Η τελετή υπογραφής της ΕΕ και των κρατών-μελών της, για το Σύμφωνο “Ενάντια στην ανταλλαγή πλαστών προϊόντων” – ACTA, έλαβε χώρα στις 26 Ιανουαρίου στο Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων.

  1. (1) Αντιπρόσωποι από την ΕΕ και 22 κρατών-μελών της, παρίσταντο στην τελετή και υπέγραψαν το Σύμφωνο. Τα κράτη-μέλη που δεν υπέγραψαν το Σύμφωνο, αναμένεται να το πράξουν για την ολοκλήρωση των αντίστοιχων εσωτερικών διαδικασιών. (Σημείωση: 1)(2) Ο κ. Νακάνο, Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων και ο κ. Κιταγκάμι, Κοινοβουλευτικός Γραμματέας Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας,  παρακολούθησαν την τελετή εκ μέρους της Ιαπωνίας – θεματοφύλακας του Συμφώνου. (Σημείωση: 2)
  2. (1) Στην αρχή της ομιλίας του, ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός Νακάνο εξέφρασε το καλωσόρισμά του για την υπογραφή του Συμφώνου από την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της και δήλωσε ότι ο ίδιος ήταν σίγουρος ότι αυτή η υπογραφή θα δημιουργούσε μια περαιτέρω ορμή προς ταχεία έναρξη της ισχύος και της επέκτασης της συμμετοχής στο Σύμφωνο και ότι η Ιαπωνία σκόπευε να συνεργαστεί με την ΕΕ και άλλους συμμετέχοντες στο ACTA, ώστε να προσεγγίσουν άλλες χώρες για αυτόν τον σκοπό.
  3. (2) Εκ μέρους της ΕΕ, η Εξοχότητά του, ο κ. Hans Dietmar Schweisgut, πρέσβης και επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ιαπωνία, δήλωσε ότι το ACTA, μια πρωτοβουλία υπό την ηγεσία της Ιαπωνίας, στοχεύει να βελτιώσει τους μηχανισμούς επιβολής για να βοηθήσει τα μέλη του να καταπολεμήσουν την παραβίαση των IPR (IPR-Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας) πιο αποτελεσματικά. Αυτός είναι ένας σκοπός που η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της μοιράζονται με τους  εμπορικούς εταίρους τους.

Σημείωση 1: ΕΕ και τα Κράτη-Μέλη της που υπέγραψαν το Σύφωνο σε αυτήν την τελετή είναι:

η ΕΕ, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο)

Σημείωση 2:

Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Σινγκαπούρη και ΗΠΑ υπέγραψαν το Σύμφωνο ACTA την 1η Οκτωβρίου 2011)

Stop-the-Kraken Link: http://wp.me/p1pa1c-fFZ

EDIT (27/1/12): Άλλα χρήσιμα λινκ/βίντεο που άφησαν σχολιαστές στην παρούσα ή και σε άλλες σχετικές αναρτήσεις.

Κάποια έχουν ελληνικούς υπότιτλους (πατήστε το CC αν δεν εμφανιστούν αυτόματα με το που ξεκινήσει το βίντεο)

=========

=========

=========

  • Clay Shirky: Defend our freedom to share (or why SOPA is a bad idea)

=========

Πηγή: παραλληλογράφος

This entry was posted in Αναδημοσιεύσεις, Ελλάδα, Ζωή, Κόσμος, Κινήματα - Ακτιβισμός, Πολιτισμός and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s