Κρήτη: Κοινοπραξία κτηνοτρόφων για την αυτοδιαχείριση των προϊόντων

Μια ομάδα κτηνοτρόφων στην Κρήτη τα βάζει με το σύστημα των μεσαζόντων της αγοράς και διεκδικεί καλύτερες τιμές για τα προϊόντα της. Διαχειρίζονται μόνοι τους το κρέας και τα υποπροϊόντα του και απολαμβάνουν καλύτερες τιμές, έως και 2 ευρώ το κιλό περισσότερο απ’ ότι έπαιρναν πριν τη σύσταση της κοινοπραξίας τους. Την ίδια ώρα, χαλάνε την πιάτσα των «ελληνοποιήσεων» παρέχοντας πιστοποιημένα ντόπια κρέατα για τον καταναλωτή.

Η Τηλεόραση από τους Πολίτες  βρέθηκε στα σφαγεία των Μοιρών και σε μία κτηνοτροφική φάρμα στη Γέργερη. Μίλησε με τους εκπροσώπους των «Κρητικών Μιτάτων», που μετά από προσπάθεια δύο ετών άρχισαν πλέον να γίνονται αποδεκτοί από την ντόπια αγορά.

Την πρώτη χρονιά πάντως, κανένα κρεοπωλείο στην Κρήτη δε δέχτηκε να βάλει τα δικά τους, πιστοποιημένα κρέατα, προς πώληση…

Όπως λένε ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της νέας κοινοπραξίας, ο πόλεμος που δέχτηκαν και δέχονται ακόμα από το σύστημα των μεσαζόντων είναι μεγάλος καθώς μεγάλα είναι και τα συμφέροντα γύρω από την κτηνοτροφία. Ωστόσο, τα τελευταία μηνύματα είναι θετικά και η πρώτη συμφωνία με περίπου 20 κρεοπωλεία στο νομό Ηρακλείου δείχνει πως και οι έμποροι καταλαβαίνουν το κοινό καλό για την ντόπια κτηνοτροφία.
Ωστόσο, οι νταλίκες με τα προς «ελληνοποίηση» αρνιά συνεχίζουν να καταφθάνουν. Οι κτηνοτρόφοι τονίζουν πως είναι στο χέρι των αρχών να καταπολεμήσουν το φαινόμενο και να εξασφαλίσουν δίκαιη αμοιβή για τους ντόπιους παραγωγούς.
πηγές: http://tvxs.gr , http://www.politestv.gr/index.php?id=1000&article=48
This entry was posted in Αναδημοσιεύσεις, Ελλάδα, Ζωή, Κόσμος, Κινήματα - Ακτιβισμός and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s