Γερμανία και Βουλγαρία λένε «όχι» στην ACTA

Οι Γερμανοί δεν υπογράφουν τελικά την ACTA

Η Γερμανία δεν θα υπογράψει τη διεθνή Εμπορική Συμφωνία Καταπολέμησης της Παραποίησης (ACTA) μολονότι έχει ήδη συμφωνήσει επί της αρχής, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές από το Βερολίνο, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες για τις επιπτώσεις που θα έχει στους χρήστες του Ίντερνετ.

Η ACTA, που προωθήθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, έχει ως στόχο να προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα «συμπεριλαμβανομένης και της καταστρατήγησης που γίνεται στο ψηφιακό περιβάλλον».

Τον Ιανουάριο την υπέγραψαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και 22 από τις 27 χώρες-μέλη της. Η Γερμανία είχε τότε ανακοινώσει ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

Από τότε όμως έχουν ενταθεί οι διαμαρτυρίες, κυρίως από χρήστες του Ίντερνετ που υποστηρίζουν ότι όσες χώρες την υπογράψουν θα επιβάλουν ποινές φυλάκισης ακόμη και όταν παραβιάζεται το κοπιράιτ για μη εμπορικούς σκοπούς.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν το Σάββατο σε διαδηλώσεις, σε 60 γερμανικές πόλεις. Οι συντονιστές – η διεθνής οργάνωση Στοπ στην ACTA, ανέφερε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι αναμένει 150.000 με 200.000 διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

Την περασμένη εβδομάδα η Πολωνία διέκοψε τη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης μετά από τις κινητοποιήσεις και τις επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών ιστοσελίδων. Παρόμοιες επιθέσεις υποχρέωσαν την κυβέρνηση της Τσεχίας να αναβάλει επίσης την επικύρωση, ενώ ακολούθησε και η Λετονία.

Παρ’ όλο που έχει υπογραφεί από την ΕΕ, η ACTA θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από την κάθε χώρα-μέλος ξεχωριστά για να ισχύσει.

Η Βουλγαρία λέει «όχι» στην ACTA

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να διακόψει τις διεργασίες ένταξης της Βουλγαρίας στην διεθνή συμφωνία ACTA, η οποία, προκάλεσε δυναμικές διαμαρτυρίες σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου λόγω των ανησυχιών, ότι πρόκειται για απόπειρα μεγάλων οικονομικών συμφερόντων να βάλουν «φίμωτρο» στο Ιντερνέτ υπό το πρόσχημα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.

Η δυναμική συμμετοχή πολλών χιλιάδων Βούλγαρων νέων στις πρόσφατες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Σόφια, στη Βάρνα και σε άλλες πόλεις έγιναν αφορμή ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) και του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Σεργκέι Στανίσεφ να σχολιάσει την πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην επικύρωση της επίμαχης συμφωνίας από τη Βουλή, κάνοντας λόγο για «νίκη της κοινωνίας των πολιτών«.

Ο βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, επέρριψε ευθύνες στον κ. Στανίσεφ για την εμπλοκή της Βουλγαρίας στις διεργασίες προετοιμασίας της συμφωνίας ACTA. «Είναι αδύνατον οι διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται χρόνια και χρόνια χωρίς ο πρώην Βούλγαρος πρωθυπουργός να γνωρίζει τίποτα», τόνισε.

Πηγές: nooz.gr και korioi

About Amik

Ξέρω ποτέ δεν σημαδεύουν στα πόδια, στο μυαλό είναι ο στόχος, το νου σου ε!
This entry was posted in Αναδημοσιεύσεις, Κόσμος, Κινήματα - Ακτιβισμός and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s