Άρχισαν οι προσφορές για έρευνες πετρελαίου στην Ελλάδα!

Οκτώ εταιρείες ήδη έχουν υποβάλει προσφορά για σεισμικές έρευνες στη Νότια Κρήτη και το Ιόνιο για να συμμετάσχουν στον ανοικτό διαγωνισμό που προκήρυξε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος ενημέρωσε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια σε συνάντηση που είχαν στο Πρεοδρικό Μέγαρο, η συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις έρευνες είναι ιδιαιτέρως θετική. H επίσημη έναρξη της διαδικασίας αναμένεται αμέσως μετά τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης στην Eφημερίδα της Eυρωπαϊκής Eνωσης.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, παρόμοιο ενδιαφέρον δεν έχει καταγραφεί διεθνώς λόγω του ότι συνήθως ακολουθείται η διαδικασία των απευθείας αναθέσεων.

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό θεωρούνται διεθνούς κύρους και δραστηριοποιούνται σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο. Οι προσφορές τους θα αξιολογηθούν με βάση οικονομικούς αλλά και τεχνικούς όρους (έκταση των ερευνών, εμπειρία, δυνατότητα προώθησης των περιοχών στη διεθνή αγορά, κ.α.). Οι εταιρίες αυτές προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, τη Γαλλία, την Αγγλία αλλά και τη Γερμανία και είναι οι ΙON GEOPHYSICAL CORPORATION, TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA, CGG Veritas, Dolphin Geophysical και PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS) στις οποίες προστέθηκαν ως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των προτάσεων οι SPEC PARTNERS LTD, SPECTRUM GEO LIMITED και FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS.
Οι εταιρείες που θα κερδίσουν τον εν λόγω διαγωνισμό θα χρηματοδοτήσουν με δικά τους κεφάλαια τις έρευνες, με κόστος που υπολογίζεται στα 40 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη τους θα προέλθουν από την πώληση των αποτελεσμάτων των ερευνών σε πετρελαϊκές εταιρείες οι οποίες θα προχωρήσουν στην εξόρυξη.

Αφότου ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες, θα φανεί αν υφίστανται πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Iόνιο και κυρίως στην περιοχή νοτίως της Kρήτης, που στηρίζονται σε γεωλογικά δεδομένα. Η επιλογή του ενός ή των δύο αναδόχων εταιριών θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τους στόχους του υπουργείου οι έρευνες θα ολκληρωθούν γρήγορα και θα αρχίσουν οι πρώτες γεωτρήσεις στο τέλος του 2012. Όσον αφορά τα ενδεχόμενα κρατικά έσοδα που θα μπορεί να αποκομίσει η χώρα, αναμένονται σε ορίζοντα επταετίας.

Εντύπωση βέβαια έκανε το χρονικό πλαίσιο πάνω στο οποίο ξεκίνησαν οι έρευνες κοιτασμάτων καθώς και ο διαγωνισμός εταιρίας που θα αναλάβει τα δικαιώματα καθ’οτι ακούγεται έντονα το ενδεχόμενο να σχετίζεται άμεσα με το μνημόνιο 2.

Δηλαδή όπως ισχυρίζονται διάφορες πηγές τα χρήματα τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τις έρευνες (δεδομένου οτι επενδυτικά δεν υπάρχει ρίσκο από τη στιγμή που θεωρείται σίγουρη η ύπαρξη πετρελαίου στις θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας) θα ανακυκλώνονται ουσιαστικά για να καλυφθεί η »τρύπα» των χρεών της χώρας μας.Με λίγα λόγια δηλαδή θα δίνουν χρήματα οι εταιρίες για τα μάτια του κόσμου αφού ουσιαστικά θα καταλήγουν στις ίδιες τσέπες λόγω του δημοσιονομικού χρέους…Αυτά βέβαια είναι υποθέσεις αφού τίποτα δεν μπορεί να αποδειχθεί  πρακτικά!

 

πηγή koutipandoras.gr

This entry was posted in Αναδημοσιεύσεις, Ελλάδα, Ζωή, Κόσμος and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s