2012 – Στρατόπεδα Συγκέντρωσης

Αναδημοσίευση απο: Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα

Φτώχεια, ανελευθερία, αποδιοπομπαίοι τράγοι, στρατιωτικές παρελάσεις κεκλεισμένων των θυρών υπό το βλέμμα μιας διορισμένης κυβέρνησης και τα όπλα των ελεύθερων σκοπευτών, στρατόπεδα συγκέντρωσης… Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα του 2012.

Ο φίλος Freedom γράφει από πρώτο χέρι για το στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στην Κοζάνη:

Το παρόν κείμενο αποτελεί μία απόπειρα καταγραφής των γεγονότων που διαδραματίζονται γύρω από το θέμα της δημιουργίας κέντρου υποδοχής μεταναστών, από έναν άνθρωπο που ζει στην ευρύτερη περιοχή, μια περιοχή που έχει φτάσει σε ένα πραγματικό αδιέξοδο, με την ανεργία να αγγίζει το 25% (επίσημα στοιχεία, πολύ περισσότερο στην πραγματικότητα), με την ιδιαιτέρως βεβαρημένη ατμόσφαιρα από τον λιγνίτη, που θρηνεί καθημερινά θύματα από καρκίνο.

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής στο ερειπωμένο στρατόπεδο «Μιλτιάδη Πόρτη» στην περιοχή της Νεάπολης και την τοποθέτηση 1.000 μεταναστών -αρχικά- στο εν λόγω κέντρο, χωρίς καμία προηγούμενη διαπραγμάτευση με τις τοπικές αρχές, αλλά και την τοπική κοινωνία .

Συγκεκριμένα η δήλωση του κυρίου Χρυσοχοΐδη ήταν η εξής: «Η ίδρυση των πρώτων Κέντρων Κλειστής Φιλοξενίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, αποτελεί το κομβικό σημείο που βρισκόμαστε τώρα σε σχέση με τον εθνικό μας σχεδιασμό. Ξεκινάμε από την Κοζάνη τον επόμενο μήνα. Η επιλογή της συγκεκριμένης εγκατάστασης έγινε διότι πληροί συγκεκριμένες και απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές και είναι άμεσα υλοποιήσιμη. Θα φιλοξενούνται προσωρινά μέχρι την απέλαση τους περίπου χίλιοι (1.000) παράνομοι μετανάστες, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Αυτοί που θα φιλοξενηθούν δεν είναι κακοποιοί, δεν είναι εγκληματίες. Είναι εξαθλιωμένοι δυστυχείς άνθρωποι, θύματα κυκλωμάτων δουλεμπορίου».

Εδώ γελάμε γιατί κάτι τέτοιο φυσικά δεν είναι πραγματικότητα. Το στρατόπεδο απέχει μόλις 200 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του οικισμού, η γενική εικόνα του στρατοπέδου είναι άθλια, χωρίς ύδρευση και με ελλιπές σύστημα αποχέτευσης, οι μετανάστες θα στοιβαχτούν σε σκηνές και κάποια παλιά μισογκρεμισμένα κτήρια που βρίσκονται στο χώρο του στρατοπέδου, οι εγκαταστάσεις του στρατοπέδου είναι ιδιαίτερα παλαιές και συνεπώς υγειονομικά ακατάλληλες για τη διαβίωση ανθρώπων, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές για τη σίτιση και την υγιεινή των ανθρώπων αυτών και χωρίς να διασφαλίζεται η κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς οι κλινικές των νοσοκομείων κλείνουν η μία μετά την άλλη. Συνεπώς αυτή η απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη, χωρίς κανέναν προγραμματισμό και χωρίς οργάνωση, μόνο ως σπασμωδική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, και βεβαίως αποσκοπεί στην ψηφοθηρία -δεν είναι τυχαίο ότι γίνεται μόλις ένα μήνα πριν τις εκλογές και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε 20 μέρες, δηλαδή πριν τις εκλογές.

Αυτή η απόφαση του κυρίου Χρυσοχοΐδη σήκωσε από την αρχή κύμα αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία, αλλά και ενδιαφέρον σε πανελλήνιο ή και Ευρωπαϊκό ακόμα επίπεδο, καθώς στην περιοχή έχουν έρθει και δημοσιογραφικά συνεργεία του εξωτερικού για την κάλυψη των γεγονότων. Η τοπική κοινωνία από την πρώτη στιγμή αντέδρασε σύσσωμη στη δημιουργία αυτού του κέντρου-στρατοπέδου συγκέντρωσης, με τον αποκλεισμό του χώρου όπου πρόκειται να δημιουργηθεί το κέντρο με αναχώματα, τρακτέρ και βαρέα οχήματα.

Σαν απάντηση όμως στην αντίδραση των πολιτών της περιοχής, ακολούθησε ένας άνευ προηγουμένου «πολεμικός» εμπαιγμός από την πλευρά των πολιτικών με δηλώσεις όπως: «Τα κέντρα θα γίνουν. Δε με αφορά τι λένε οι τοπικές κοινωνίες. Δεσμεύομαι ότι το πρώτο σε 20 μέρες θα λειτουργεί στην Κοζάνη», Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η Φωτεινή Πιπιλή, από την άλλη, ενοχλημένη προφανώς από τις αντιδράσεις των κατοίκων της Κοζάνης καλεί τους Αθηναίους να ξεσηκωθούν γράφοντας στο facebook:Αθηναίοι! Κυψελιώτες! Πατησιώτες! Κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα, κάτοικοι της Ομόνοιας, της 3ης Σεπτεμβρίου, της Αττικής, της Λιοσίων, ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ! Ακούστε τι δήλωσε, η Δήμαρχος Βοΐου Κοζάνης: «…Λυπάμαι, αλλά δε θα γίνουμε η χωματερή της Αθήνας…» . H κυρία αυτή, με 22.000 κατοίκους στο Δήμο της, αντιδρά με αυτό το προσβλητικό τρόπο στη δημιουργία, επιτέλους, με χρήματα της Ευρώπης του πρώτου κέντρου κράτησης Λαθρομεταναστών στη περιοχή της. Ακούστε τι άλλο είπε: « … Δεν θα υποβαθμίσουμε τη δική μας περιοχή για να αναβαθμίσει ο υπουργός το Κέντρο της Αθήνας»

Και αυτά είναι μόνο μερικά από αυτά που διατυπώνονται τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στην περιοχή του νομού της Κοζάνης, αλλά αν τα αναφέρουμε όλα σε ένα κείμενο, το κείμενο θα γίνει μυθιστόρημα!!
Καταλήγοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί, αλλά δεν λύνεται σε καμία περίπτωση με τέτοιου είδους -προβληματικές- κινήσεις. Χρειάζονται οργανωμένες λύσεις που ακολουθούν κάποια θεσμικά πλαίσια, την άποψη της τοπικής κοινωνίας, και προπάντων να είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ και όχι ΧΟΥΝΤΙΚΕΣ λύσεις. Το πρόβλημα δεν είναι οι μετανάστες, αλλά η απάνθρωπη, σπασμωδική και πρόχειρη λύση, ο φαύλος κύκλος που θα δημιουργούν αυτά τα κέντρα υποδοχής, η απάνθρωπη αντιμετώπιση ανθρώπων που ξεσπιτώθηκαν διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή.
Το όχι λοιπόν δεν πρέπει να το πούμε στους μετανάστες, αλλά στους πολιτικούς που λίγες ημέρες πριν τις εκλογές μας εμπαίζουν κυριολεκτικά, φτάνοντας μας στα όρια μας, με την προσπάθεια τους -όπως πάντα άλλωστε- να λύσουν καίρια προβλήματα με τέτοιες προχειρότητες.
Η τοπική κοινωνία παρακολουθεί τα γεγονότα με κομμένη την ανάσα, και πάντοτε βέβαια έτοιμη για μάχη σώμα με σώμα για να αποτρέψουν την καταπάτηση του τόπου τους που αποσκοπεί μόνο σε πολιτικά συμφέροντα αυτών που μας έκλεβαν τόσα χρόνια και εξακολουθούν να μας κλέβουν! Ας στηρίξουμε όλοι την αντίδραση των πολιτών της περιοχής γιατί η αλληλεγγύη είναι το μόνο μας όπλο ενάντια στους μεγαλοκαρχαρίες του κρατικού μηχανισμού!

Short Link: wp.me/p249gD-xL

About Amik

Ξέρω ποτέ δεν σημαδεύουν στα πόδια, στο μυαλό είναι ο στόχος, το νου σου ε!
This entry was posted in Αναδημοσιεύσεις, Ελλάδα, Ζωή, Κόσμος, Πολιτισμός and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s