Γενική απεργία στην Ισπανία

Από τις 12 η ώρα τα μεσάνυχτα χιλιάδες εργαζόμενοι κατέκλισαν τους προ αποφασισμένους τόπους συγκεντρώσεων με σκοπό να μπλοκάρουν την κίνηση των πάντων, να εμποδίσουν πιθανούς απεργοσπάστες να φτάσουν σε χώρους εργασίας και συγκρούστηκαν με τα ένοπλα τάγματα καταστολής.

Ξημερώματα Πέμπτης σε όλες της γειτονιές της Βαρκελώνης συγκροτήθηκαν ομάδες για το μπλοκάρισμα της κίνησης των πάντων, το κλείσιμο bar, εστιοατορίων, χώρων διασκέδασης που δεν συμμετείχαν στην απεργία, αλλά και την ενημέρωση φιλήσυχων πολιτών για την δράση, με λίγα λόγια για να βγάλουν την τουριστόπολη από τους κανονικούς της ρυθμούς και να στείλουν αγωνιστικό μήνυμα σε όλους, εργαζόμενους, αφεντικά και τουρίστες. Στην πιο κεντρική ομάδα που είχε συγκροτηθεί η συμμετοχή έφτανε τα 150-200 άτομα όλων των ηλικιών.

Αναρχοσυνδικαλιστές κλείνουν κατάστημα που λειτουργούσε την ημέρα της απεργίας στη Μαδρίτη.

Αποκλεισμός των ΜΜΜ από αναρχοσυνδικαλιστές στην Κόρδοβα

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται αυτή την στιγμή σε όλη την χώρα και πολλές από αυτές εξελίσσονται σε ανοιχτές συγκρούσεις με τους πρετωριανους του κράτους και του κεφαλαίου.

Τα κεντρικά συνθήματα στις πορείες στέφονταν κατά των μέτρων της νέας κυβέρνησης Ραχόι -η οποία δεν έχει κλείσει ακόμη 100 ημέρες διακυβέρνησης- που διευκολύνουν τις απολύσεις και τις μειώσεις αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, με μέτρα λιτότητας. Μάλιστα ήδη την Παρασκευή, μία ημέρα μετά τη γενική απεργία, αναμένεται η ανακοίνωση νέου πακέτου μέτρων.

Μέχρι αυτή την στγμή

-178 συλλήψεις έχουν γίνει συνολικά. 41 στη Βαρκελώνη, 45 στην Καταλονία και 30 στην περιοχή των Βάσκων. Οι αριθμοί δεν είναι οριστικοί.

-44 τραυματίες στην Βαρκελώνη, εκ των οποίων 3 πολύ σοβαρά. 1 εντατική, 1 με μεγάλη πιθανότητα να χάσει την όραση του, και 1 με κρανιοεγκαφαλικές κακώσεις από πλαστικές σφαίρες που έκαναν χρήση οι δυνάμεις καταστολής.

-Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης, σε συνέντευξη είπε πως οι μπάτσοι είχαν εντολές να συλλάβουν οποιονδήποτε φαινόταν αντισυστημικός.

-Εκατοντάδες διαδήλωσαν αργά το βράδυ μπροστά από το μεγαλύτερο αστυνομικό σταθμό της Βαρκελώνης για τις συλλήψεις αγωνιστών κατά τη διάρκεια της μέρας.

-Πρωτοφανής η χρήση χημικών, κάτι μάλλον ασυνήθιστο για την Ισπανία.

-Στις σημερινές κινητοποιήσεις πήραν μέρος 800.000 άνθρωποι, με βάση υπολογισμούς των απεργών, η αστυνομί μίλησε για 80.000 ενω σύμφωνα με την elpais στις διαδηλώσεις πήραν μέρος 275.000 άνθρωποι.

Πηγές: athens.indymedia.org // Twitter

About Amik

Ξέρω ποτέ δεν σημαδεύουν στα πόδια, στο μυαλό είναι ο στόχος, το νου σου ε!
This entry was posted in Αναδημοσιεύσεις, Κόσμος, Κινήματα - Ακτιβισμός and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s