Για τον αγώνα στην Βιομηχανική Μεταλλευτική στην Θεσσαλονίκη.

Εργαζόμενοι σε Εργοστάσιο Μεταλλευμάτων στην Βόρειο Ελλάδα ψηφίζουν για αυτοδιαχείριση ! Το σωματείο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής ψήφισε υπέρ της αυτοδιαχείρισης !

Δεν μπορείτε εσείς; Μπορούμε εμείς! Εργαζόμενοι ορυχείων στην Βόρεια Ελλάδα, ψηφίζουν και προετοιμάζονται για αυτοδιαχείριση του εργοστασίου τους! – Νίκη των εργατών!

Για τον αγώνα στην Βιομηχανική Μεταλλευτική στην Θεσσαλονίκη.

Η διοίκηση της ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ, θυγατρική της Φίλκεραμ Τζόνσον, έχει εγκαταλείψει το εργοστάσιο από τον Μάη του 2011, καθώς και τους εργάτες του. Σε απάντηση, οι εργάτες του εργοστασίου απέχουν από τη εργασία τους (επίσχεση εργασίας, το νόμιμο δικαίωμα των εργαζόμενων να απέχουν από την εργασία τους αν ο εργοδότης καθυστερήσει τους μισθούς τους) από τον Σεπτέμβρη του 2011. Το σωματείο των εργατών στην Βιομηχανική Μεταλλευτική έχει οργανώσει 40 εργάτες οι οποίοι έως τώρα (ένα χρόνο μετά το κλείσιμο του εργοστασίου) παραμένουν ενεργοί, αναλαμβάνοντας σε βάρδιες φύλαξη στο εργοστάσιο για να μην απομακρυνθεί ο εξοπλισμός από την διοίκηση ή να μην κλαπεί. Επίσης όλοι οι εργάτες συμμετέχουν σε Γενικές Συνελεύσεις.

Η πρόταση του σωματίου για λύση στο αδιέξοδο (αφού η διοίκηση έχει δηλώσει πως το εργοστάσιο δεν θα ανοίξει λόγω απουσίας χρημάτων), είναι να περάσει το εργοστάσιο στα χέρια των εργαζομένων, μια πρόταση που ψηφίστηκε από το 98% των εργαζομένων κατά την Γενική τους Συνέλευση. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι απαιτούν το εργοστάσιο να περάσει υπό τον έλεγχο τους και όλα τα μέλη της διοίκησης και των εκπροσώπων των εργατών που μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, να παραιτηθούν δίχως διεκδικήσεις από την μελλοντική αυτοδιαχείριση των εργαζόμενων στο εργοστάσιο.

Σχετικά με τον αρχικό εξοπλισμό, που είναι απαραίτητος για την λειτουργία του εργοστασίου, η πρόταση των εργαζομένων είναι όπως ο ΟΑΕΔ τους αποδώσει τα χρήματα που ήδη δικαιούνται λόγω απόλυσης.

Τέλος, οι εργαζόμενοι στην Βιομηχανική Μεταλλευτική απαιτούν την εισαγωγή νομικού καθεστώτος για συνεταιριστικά εγχειρήματα, ώστε τόσο το δικό τους όσο και αντίστοιχες μελλοντικές πρωτοβουλίες να καλύπτονται από το νόμο.
.
Στον αγώνα των εργατών της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, πέρα από την αυταπόδεικτη αξία που αναγνωρίζεται στο αγώνα κάθε εργαζόμενου και κάθε αιτήματος, επίσης αναγνωρίζεται μια επιπλέον αξία, η οποία συγκροτεί αυτήν ακριβώς την πρόταση για αυτοδιαχείριση. Πιστεύουμε πως η κατάληψη και η επαναλειτουργία εργοστασίων και εταιριών από τους εργαζόμενους τους είναι η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση μπροστά στην ολοένα και μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Η αυτοδιαχείριση των εργοστασίων που κλείνουν, είναι η μόνη πρόταση που έχει την δύναμη να κινητοποιήσει την εργατική τάξη, η οποία, ζώντας κάτω από την διαρκή απειλή της ανεργίας, δεν μπορεί να δει τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντισταθεί.

Γνωρίζουμε πως οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε στον αγώνα μας για αυτοδιαχείριση του εργοστασίου είναι πολλές και τόσο το κράτος όσο και το κεφάλαιο θα σταθούν με αγριότητα απέναντι μας αφού σε περίπτωση νίκης μας, θα έχουμε δημιουργήσει ένα προηγούμενο και παράδειγμα για κάθε άλλο εργατικό αγώνα στην χώρα. Ωστόσο το ερώτημα σε τίνος χέρια βασίζεται η παραγωγή, μετατρέπεται σε ζήτημα ζωής και θανάτου για μια εργατική τάξη που εξωθείται στη εξαθλίωση. Για τον λόγο αυτό, ο αγώνας των εργατών με τέτοιο προσανατολισμό και οι δυνάμεις που στέκουν αλληλέγγυες σε αυτούς τους αγώνες, πρέπει να είναι έτοιμες να συγκρουστούν με το κράτος και την διοίκηση για να υλοποιηθεί η κατάληψη των μέσων παραγωγής και η αυτοδιαχείριση τους από τους εργαζόμενους.

Καλούμε κάθε σωματείο, οργάνωση και εργαζόμενο να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζόμενων της ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ και να ενισχύσουν ενεργά τους εργαζόμενους σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Τετάρτη 11/7/2012
6.00μμ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλινίκης.
Κίνημα Εργατικής Απελευθέρωσης και Αυτοδιαχείρισης.

http://federacion-salonica.blogspot.gr/

This entry was posted in Αναδημοσιεύσεις, Ελλάδα, Ζωή, Κινήματα - Ακτιβισμός and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε